Katalog vín a vinice

Naše vinařství

Vinařství Procházka Valtice vyrábí víno převážně z vinic Valtické a Hlohovecké oblasti, rozkládající se v jižním cípu České republiky u rakouských hranic. Máme zde polohy pro výrobu bílého i červeného vína. Vinice jsou orientovány převážně na jihozápadní stranu, ale také na jihovýchodní stranu. Vyráběné víno je převážně lahvováno do lahví o objemu 0,75l.
Ročně naše vinařství vyprodukuje a prodá více jak 350 000 lahví jakostního a přívlastkového vína.

Vinice Vinařství Procházka se rozkládají v malebném údolí na hranicích s Rakouskem, v okolí měst Valtice a Hlohovec. Historie vinic ve Valticích sahá až do roku 1848, kdy patřily velkostatku Lichtenštejnského a zabíraly plochu 28,63 hektarů.

Dnešní vinice mají pestrou odrůdovou skladbu, zahrnující jak moderní, tak starší výsadby. Ročně vyprodukujeme přibližně 350 000 lahví vína, které se vyznačují charakteristickým aromatem a svěží chutí jižních a lesních plodů s typickou kyselinkou, jež je pro vína z okolí Valtic nezaměnitelná.

Vinařství Procházka se stále více zaměřuje na odrůdy vedené ve VOC Valtice, jako jsou Sylvánské zelené, Ryzlink Rýnský a Rulandské Modré. Kromě toho pěstujeme i další odrůdy, například Pálavu, Tramín Červený, Hibernal, Rulandské Šedé, Ryzlink Vlašský, Müller Thurgau nebo Dornfelder.

Naše vína jsou výsledkem kombinace tradičního vinařství s moderními postupy a odrážejí bohatou historii vinařství v regionu.

Aktuálně hledáme nové partnery pro distribuci našich vín do vinoték.
Pro velkoobchodní odběr je možné se obrátit na majitele Petra Procházku prostřednictvím
mobilního telefonu: +420 731 542 030, nebo e-mailu: prochazka@valtickavina.cz

 

 

Technologie vinařství

Moje cesta k výrobě vína začala již v roce 1986, kdy jsem jako mladý chlapec začal pracovat na rodinné vinici. Od té doby se naše vinařství neustále rozvíjí a po mnoha úspěších i výzvách jsme nastavili vysoký standard pro produkci našich vín.

Vše začíná pečlivým řezem vinic, kde každý keř upravujeme na jeden krátký tažeň s 6-8 očky, bez záložního čípku. Tímto zásahem regulujeme množství hroznů, které každý keř přinese, obvykle kolem 1-1,5 kg. Tento krok je základem pro vznik kvality našeho vína. Vinice pečlivě ošetřujeme až do podzimu, kdy přichází čas vinobraní. Je to náročná, ale krásná práce, při které se musí obětovat mnohé, abychom udrželi vinici v co nejlepším zdravotním stavu. Důležitou roli hrají také kvalitní zelené práce a správné ošetření vinic proti škůdcům a houbovým chorobám.

Když nastane čas sklizně, vybíráme pouze hrozny v optimální fenolické zralosti, což vyžaduje zvláštní péči. Dodržujeme tři základní principy:

  1. Sklízíme hrozny ve správné fenolické zralosti.
  2. Dbáme na co nejnižší teplotu sklizených hroznů.
  3. Hrozny musí být ve vynikajícím zdravotním stavu.

Pro výrobu moštu používáme nejmodernější technologie dostupné na trhu. Hrozny zpracováváme šetrně a využíváme programovatelný pneumatický lis, který jemně extrahuje mošt bez poškození semínek či stopek, což zajišťuje čistou chuť a vůni. Kvašení probíhá v nerezových nádržích s řízenou teplotou a po dokvašení je víno skladováno v ochranné atmosféře, kde dále zraje.

Naším cílem je co nejvíce zachovat přírodní charakter vína, a proto se vyhýbáme zbytečným chemickým zásahům. Naše vína jsou na trhu velmi žádaná pro svůj jedinečný charakter, typickou moravskou kyselinku a vysokou aromatičnost.

Poptávka
logo

Vinice

Horní čtvrtě

foto

Chardonnay, Rulandské Bílé 

Jižní Svahy

foto

Tramín Červený, Děvín

Hintertály

foto

Hibernal, Rulandské Šedé

Terasy u hranic

foto

Pálava

Knížecí vyhlídka

foto

Pálava

Terasy u Křížového sklepa

foto

Modrý Portugal, Zweigeltrebe, Tramín Žlutý

Pod Reistnou

foto

Veltlínské Červené Rané, Chardonnay, Hibernal, Sylvánské Zelené, Tramín Červený, Sauvignon, Muškát Moravský, Frankovka, Veltlínské Zelené, Muller Thurgau, Rulandské Bílé, Ryzlink Rýnský, Pálava

Hájky

foto

Pálava

Sonnenberg

foto

Muller Thurgau, Pálava, Alibernet

Šulaperk

foto

Aurelius, Johanniter, Kerner, Muškát Žlutý, Ryzlink Vlašský, Dornfelder, Rulandské Šedé, Cabernet Blanc, Pálava, Tramín Červené, Svatovavřinecké.